Шкода мікрохвильовок: вигадки чи правда?


Опубликованно 10.11.2019 18:45

Шкода мікрохвильовок: вигадки чи правда?

Коли розмова заходить про мікрохвильової печі, всі тільки й говорять про шкоду, яку вона приносить домочадцям. І канцерогени в харчових продуктах і утворює поживні речовини в них скорочує. Але, як і в будь-якій темі, існує багато протиріч і абсолютно протилежних думок. Так все-таки можна розігрівати їжу в мікрохвильовій печі?

Мікрохвилі (мікрохвильова піч ж названо на їх честь) — це високочастотні радіохвилі. Вони застосовуються в телевізійному мовленні, повітряної і морської навігації та мобільного зв'язку. Так, про випромінюванні і шкоду мобільного телефону та інших гаджетів у спальні також ведеться безліч пересудів. В залежності від матеріалу, на який впливають мікрохвилі, вони відображаються, або проводяться, або поглинаються матеріалом.

Наприклад, мікрохвилі відбиваються від металевих поверхонь, в той час як для скла і деяких видів пластику вони залишаються "невидимі". А ось матеріали, які містять воду (як їжа), енергію мікрохвиль поглинають — вона трансформується в тепло і призводить до нагрівання.Принцип роботи мікрохвильової печі

Мікрохвилі в мікрохвильовій печі виробляються спеціальною трубкою — магнетроном (magnetron). Рівномірність нагріву часто забезпечується спеціальним блоком підносом, на який встановлюється посуд. Поглинаючи енергію мікрохвиль, молекули води в продуктах починають вібрувати, і в результаті їх тертя і зіткнення виникає жар, який і готує їжу.

На відміну від звичайних духовок, жар від яких можна відчувати стоячи на деякій відстані, мікрохвилі поглинаються тільки їжею, що знаходиться всередині печі, і не впливають на середовище за межами і навколо печі.Відмінності в приготуванні їжі в духовці і мікрохвильовій печі

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я стверджують, що основна відмінність між традиційними способами приготування і приготуванням їжі в мікрохвильовій печі в тому, що енергія мікрохвиль проникає в продукти швидше і глибше, відповідно і готується їжа швидше. В іншому ж їжа, приготована в мікрохвильовій печі, так само безпечна і за кількістю поживних речовин точно не поступається звичайним духовці і плиті.

Ви ж пам'ятаєте, що при будь-якому тепловому впливі більшість поживних речовин частково втрачає свої корисні властивості? А деякі можуть навіть повністю руйнуватися. Готування овочів у великій кількості води взагалі призводить до вывариванию нутрієнтів в рідину, а значить, корисні вітаміни і мінерали просто зникають.При приготуванні їжі в мікрохвильовій печі ми не використовуємо велику кількість рідини, обробляємо продукт мінімальну кількість часу, а значить зберігаємо більше корисних речовин!

Якщо вам здається, що приготувати сирі овочі в мікрохвильовці не вийде, то спробуйте так: використовуйте лише невелику кількість води, тоді овочі будуть готуватися як би на пару. Таким чином ми збережемо в овочах корисні нутрієнти. У шпинаті, приготованим цим способом, наприклад, збережеться повний обсяг фолієвої кислоти. А засвоюваність корисних каротиноїдів з моркви і томатів підвищиться.Так шкідливо використовувати мікрохвильову піч?

Зрозуміло, виходячи з перерахованих вище переваг, використання мікрохвильової печі — безпечно. Їжа з мікрохвильовки не буде радіоактивного, а мікрохвилі залишаться всередині печі та не затримаються в їжі після її вимкнення.

Експерти пояснюють, що мікрохвилі працюють як світ: коли лампочка вимкнена, світло не може горіти. Тому, якщо все робити правильно, то, крім очевидної переваги в швидкості, готування в мікрохвильовій печі ще й один з найкращих способів збереження вітамінів і мінералів в їжі.Правила безпеки

Але, як з будь-якою технікою, є моменти, в яких варто бути обережними.

У разі витоку мікрохвиль можливі термічні опіки. У пошкоджених печах і крізь нещільно зачинені дверцята може відбуватися витік мікрохвиль, і при тривалому впливі їх на м'які тканини (шкіру, очі) можна обпектися. Тому важливо підтримувати мікрохвильовку в чистоті і справному стані, а також при використанні завжди щільно закривати дверцята.

Читати також Сніданок для краси і здоров'я: як правильно снідати

Опіки можуть з'явитися і за звичайної неуважності: акуратно діставайте нагріту їжу з мікрохвильовки — посуд може виявитися занадто гарячою. Будьте обережні з рідинами в мікрохвильовці: кип'ятіння води в мікрохвильовці має свої особливості. Вода може закипіти дуже швидко і несподівано, і це проявиться у вигляді одного великого міхура.

Деякі продукти від нагрівання в мікрохвильовій печі можуть вибухнути. Це притаманне продуктів з непористої поверхнею, наприклад, баклажана, а також продуктів, що складається з компонентів, по-різному реагують на нагрів, скажімо, білок і жовток яйця.Тому, запікаючи баклажан, попередньо проколіть його поверхню виделкою або ножем в декількох місцях. А яйця у шкаралупі в мікрохвильовій печі — взагалі готувати не рекомендується.

Від нерівномірного нагріву, в їжі можуть зберігатися шкідливі мікроорганізми, що потенційно небезпечно для здоров'я. Варто пам'ятати, що ступінь нагрівання продуктів у мікрохвильовій печі залежить від ряду факторів, зокрема від змісту води, щільності та їх кількості. Мікрохвилі гірше проникають в щільні субстанції, що може призводити до нерівномірного прогріву їжі. Тому після приготування їжі варто дати їй кілька хвилин "відпочити": це дозволить теплу рівномірно розподілитися зсередини.

Якщо ви використовуєте пластикові контейнери, використовуйте тільки ті, на яких стоїть позначка "microwave safe". Але краще брати скляний або керамічний посуд.

Нагрівання деяких домішок (пластифікаторів), що додаються в пластик, особливо BPA і фталатів, призводить до їх виділенню в їжу, що може негативно позначитися на здоров'ї, а також на роботі ендокринної системи зокрема. Тому вибирайте тільки безпечні для використання в мікрохвильовій печі ємності.

Боятися мікрохвильової печі не варто. Іноді вона стає справжньою чарівною паличкою! Наприклад, коли часу в обріз, а пропускати трапезу зовсім не хочеться, або в офісі, коли розігрітій в мікрохвильовці їжі у вас є тільки альтернатива чіпсів чи сухариків.

Читайте також: Як зробити каву корисним: 8 кращих рецептів, які легко приготувати в домашніх умовах. Інфографіка-->

Live Journal

Facebook



Категория: Здоровье