Риб\'ячий жир і пробіотики під час вагітності знижують ризик розвитку алергії у майбутньої дитини


Опубликованно 04.03.2018 13:42

Риб\'ячий жир і пробіотики під час вагітності знижують ризик розвитку алергії у майбутньої дитини

Якщо майбутня мати споживає в їжу риб\'ячий жир або пробіотики, то це може позитивним чином позначитися на здоров\'ї дитини. Такі висновки вчені зробили на підставі дослідження впливу раціону харчування вагітної жінки на ризик розвитку алергії або екземи у дитини в рамках великого метааналізу, що включає в себе понад 400 різних робіт і даних про 1,5 мільйона чоловік.

Так, якщо вагітна жінка щодня споживає капсули з риб\'ячий жиром, починаючи з 20 тижня вагітності та в перші три-чотири місяці грудного вигодовування, то у дитини на 30% знижувався ризик розвитку алергії на яйця. Більш того, риб\'ячий жир допомагає на 38% знизити ризик виникнення алергії на арахіс. Правда, останній висновок заснований на меншій кількості даних, відзначають вчені.

Що стосується пробіотиків (які в основному містять бактерії Lactobacillus rhamnosus, то дослідження показало: якщо жінка, починаючи з 36-38 тижнів вагітності і протягом перших трьох-шести місяців лактації, щодня споживала пробіотичні добавки у вигляді капсул, то ризик розвитку екземи у дитини зменшувався на 22%. Період «захисту» тривав, починаючи від шести місяців до трьох років.

У дослідженні враховувався прийом пробіотиків у вигляді капсул, порошку або напою (більшість йогуртів не містять достатню кількість пробіотиків). На ранніх термінах вагітності пробіотики не використовувалися.

Правда, вчені з Імперського коледжу Лондона відзначають, що будь-який механізм, який міг би пояснити таку кореляцію, досі невідомий.

Обмовимося, що позитивні висновки про вживання риб\'ячого жиру стосуються лише тих добавок, які містили Омега-3-поліненасичені жирні кислоти. А от Омега-6-поліненасичені жирні кислоти ніяк не вплинули на ризик розвитку у дитини алергії.

Автори роботи відзначають, що всі дослідження (крім одного) розглядали випадки вживання риб\'ячого жиру як добавки, а не вживання жирної риби. Багато фахівців до цих пір попереджають про необхідність помірного споживання риби в період вагітності через слідів ртуті, виявлених у багатьох видах.

Також вчені не знайшли ніяких переконливих доказів того, що відмова від вживання будь-яких потенційно алергенних продуктів (молочної продукції, горіхів або яєць) під час вагітності якось вплине на ризик виникнення алергії та екземи у дитини.

В кінцевому підсумку автори роботи радять майбутньому матерям щодня споживати пробіотичні добавки, починаючи з 36 тижня вагітності і протягом перших шести місяців лактації. А риб\'ячий жир потрібно споживати щодня, починаючи з 20 тижня вагітності і протягом приблизно чотирьох місяців лактації.

Робота також показала, що інші «втручання» у раціон харчування ніяк не пов\'язані з підвищенням ризику розвитку алергії або аутоімунних захворювань у дитини. Так, огляд входило вивчення термінів, коли дитина починає споживати тверду їжу, і споживання численних вітамінів, мінералів, фруктів або овочів.

Результати дослідження представлені в науковому виданні PLOS Medicine.



Категория: Здоровье