"Правила виживання": як вибрати свіжу рибу і не натрапити на небезпечний для життя продукт?


Опубликованно 06.04.2019 09:15

На "Інтері" — новий випуск ток-шоу про якість життя "Правила виживання". Ведучий Олександр Лук'яненко, експерти і зіркові гості в студії проекту розповіли про те, на що звертати увагу при виборі риби.

Риба — дуже корисний продукт. У ній містяться кислоти Омега-3 і ряд поживних речовин, які замінити або отримати з інших продуктів харчування дуже складно або навіть неможливо. Але для того, щоб отримати всю можливу користь від вживання риби, треба вміти не тільки правильно її готувати, але і правильно вибирати.

Ось що з цього приводу говорить експерт із якості та безпеки харчових продуктів Олена Сидоренко:

Риба – продукт, який дуже швидко псується. Оптимальна температура для зберігання свіжої риби – близько нуля градусів. В домашніх умовах необроблена риба зберігається до трьох днів, а оброблена – до десяти. Якщо відчули неприємний запах, відразу викидайте рибину.

Кілька простих правил:

Вибирайте живу рибуКупити рибу живою – це, ймовірно, найбільш правильне рішення, щоб не вибрати зіпсований продукт. Живу рибу можна купити у великих торгових мережах, де вона продається прямо з акваріума.Купуйте рибу з рожевими зябрамиЗа кольором зябер найчастіше оцінюють якість риби. У свіжої риби вони повинні бути рожевого кольору. Якщо ж жабри сірі або чорні, то це ознака того, що риба вже не придатна до вживання. Але цим правилом вміло і користуються недобросовісні продавці, які підфарбовують жабри. Тому варто звернути увагу і на інші фактори при виборі риби.Понюхайте рибуПеред покупкою риби потрібно обов'язково її понюхати. Адже часто саме по запаху можна визначити свіжа риба. Також, при можливості, можна проколоти черевну порожнину риби ножем і понюхати його.Подивіться рибі в очіОчі свіжої риби повинні бути прозорими. Якщо ж очі висохли, стали каламутними і запали всередину, то це свідчить про те, що риба лежить на прилавку вже давно.Оцініть стан лускиЛуска повинна бути блискучою і чистою. У якісної риби не повинно бути плям, кровоточивості і білого нальоту.Перевірте пружність рибиПотрібно натиснути на тушку пальцем. Якщо риба свіжа, то ніяких заглиблень, після натискання не повинно залишитися. М'ясо свіжої риби пружне і швидко відновлюється в початкове положення.Придивіться до слизуСлиз зіпсованої риби — сіра і більш в'язка, а також виділяє неприємний запах.Зваріть невеликий шматок рибиЯкщо ви все-таки купили рибу сумнівної якості, і не знаєте чи можна її їсти, то варто з невеликого шматка риби зварити бульйон. Якщо рідина залишиться прозорою, без осаду і неприємного запаху, то риба свіжа.

А ось як висловилася про проект експерт програми "Правила виживання" співачка Ярослава Руденко:

 Ток-шоу "Правила виживання", як лакмусовий папірець, виявить усі проблеми споживчого ринку. Якщо показувати, як вибирати якісні продукти, буде менше постраждалих. Якщо навчити людей відстоювати свої права, продавці будуть уважніше ставитися до своїх обов'язків. Багато вважають, що соромно повертати в магазин продукт, навіть якщо він поганої якості. Не соромно! Нехай продавець поверне гроші. Це наше право, і його потрібно відстоювати.

Більше інформації про якість товарів та послуг — у ток-шоу "Правила виживання". Дивіться з вівторка по п'ятницю о 13:45 на телеканалі "Інтер".

Також читайте про те, чому не варто зрізати цвіль з хліба.

Фото: прес-служба каналу "Інтер", pixabay.comТвітнуть -->

Live Journal

Facebook

Twitter



Категория: Здоровье