Експерти ток-шоу "Правила виживання": обрізати цвіль на хлібі — фатальна помилка
Опубликованно 10.05.2019 18:35
26 березня на телеканалі "Інтер" відбулася прем'єра ток-шоу "Правила виживання". Перший випуск програми присвячений хлібові, адже саме цей продукт займає почесне місце на нашому столі. Ведучий Олександр Лук'яненко та експерти ток-шоу розповіли, як вибрати свіжий, смачний, а головне — безпечний хліб. Подробиці в нашому матеріалі.
Раніше про шоу "Правила виживання" розповідала Світлана Вольнова. Тепер же з'явилися подробиці першого випуску шоу, покликаного корисними порадами наповнити життя кожного українця.
Ось що про тему вибору хліба розповідає автор сюжетів "Правил виживання" ведуча Віра Борсук, яка вже більше 5 років вивчає споживчий ринок в рубриці "Якість життя" програми "Ранок з Інтером":
Головні порушення, з якими ми щодня стикаємося, – антисанітарія, неправильні умови зберігання продуктів, недотримання температурних режимів, постійні обмани покупців, Щоб уникнути неприємностей, споживачам потрібно бути дуже уважними і вміти захистити свої права. Якщо зіткнулися з якимось порушенням – відразу знімайте його на мобільний телефон, викладайте в соцмережі або звертайтеся в програму "Правила виживання".
Сьогодні в магазинах і супермаркетах можна купити хліб на будь-який смак. Однак пропозиції від різних виробників не завжди гарантують його якість. Купивши неякісний хліб, ми ризикуємо нашкодити своєму здоров'ю. Серед найпоширеніших "вроків хліба" — пліснявіння, картопляна хвороба, фузаріоз, крейдяна хвороба, пігментні плями. Якщо ви зіткнетеся з однією з цих хлібних хвороб, пам'ятайте, що такий продукт вживати в їжу не можна.
Мікробіолог Оксана Вольська коментує ситуацію так:
"Цвіль — це гриби, а хліб — дуже сприятливе середовище для їх розмноження. Деякі намагаються обрізати цвіль і є хліб! Це фатальна помилка! Саме тіло цвілі має розгалужену структуру павутини, яка обплутує увесь хліб і абсолютно невидима. У цьому випадку ми все одно ризикуємо поласувати небезпечними мікотоксинами. Суперечки можуть потрапити в організм, викликати сильні алергічні реакції і призвести до ураження внутрішніх органів".
На жаль, розглянути симптоми хлібних хвороб в магазині досить складно, якщо хвороба вже не проявила себе. Багато хвороби хліба можуть проявлятися тільки на наступну добу після випічки. Але, захистити себе при купівлі хліба в магазині можна, дотримуючись кількох простих порад.Як правильно вибирати хліб:
Хліб без упаковки вважається свіжим протягом 12 годинСкоринка на свіжоспеченому хлібі повинна бути рум'яною, але не підгорілоюХліб повинен легко стискатися і швидко відновлювати форму без тріщин і вм'ятинЯкщо м'якуш без вкраплень, однорідний і пористий — значить, хліб свіжий і виготовлений по стандартам Зберігайте хліб натуральної тканини, паперовому пакеті чи хлібниціЯкщо строк зберігання хліба більше 48 годин — значить, у ньому є консерванти
За словами пекаря Ігоря Лаврешина, експерта програми "Правила виживання", існує кілька правил, які допоможуть перевірити якість батона і чорного хліба:
По-перше, хліб повинен бути рівним, без тріщин і надривів. Він повинен добре різатися і залишати на столі як можна менше крихт. Якщо картина протилежна — у тісто додали занадто мало води. По-друге, у хорошого хліба повинен бути правильний колір. Для житніх сортів — темно-коричневий, хліб пшеничний і булочні вироби повинні мати золотисту скориночку. Помітили белесую кірку? Причина очевидна: або виробник порушив термін приготування тіста, або є якась похибка в самій технології його виробництва. Якщо кірка відшаровується — це явна ознака того, що хліб місили з тіста, яке не добродило, та ще й піч при випічці була дуже гарячою.
Якщо ви купили неякісні, прострочені або навіть небезпечні продукти, якщо ви зіткнулися з обманом і несправедливістю в сфері послуг — надсилайте свої скарги та пропозиції в програму "Правила виживання": або телефонуйте на гарячу лінію: 067 879 55 91.
Ще більше корисної інформації, порад і рекомендацій, які важливо знати кожному — у ток-шоу "Правила виживання". Дивіться з вівторка по п'ятницю о 13:45 на телеканалі "Інтер".
Читати також Білі, як перли: догляд за зубами і яснами в питаннях і відповідях від стоматологів
Також дивіться рецепт смачного сніданку від Євгена Клопотенко.
Фото: прес-служба "Інтера"Твітнуть -->
Live Journal
Категория: Здоровье