Чому не можна додавати цукор у дитячі каші? Пояснює фахівець
Опубликованно 20.06.2019 08:45
Деякі батьки додають цукор в каші, які вони готують для маленьких дітей. Їм здається, що без цукру каша «несмачна». Через кілька років, коли діти стають старші, батьки дивуються, чому не вдається відучити їх від цукерок та інших солодощів.
Дієтолог Гаяне Шахатуні в бесіді з кореспондентом NEWS.am Medicine розповіла, що дитина, якій тільки-тільки починають давати прикорм, поки не знає, що для нього смачно, а що – ні. Каша без цукру здається несмачною дорослій людині, який вже звик до солодкого смаку (і солоного). Дитина звикне до смаків тих блюд, якими його будуть годувати: якщо давати йому підсолоджену кашу, він, природно, полюбить солодке – і тяга до солодкого буде супроводжувати його упродовж всього життя.
Як пояснила фахівець, якщо дитина буде їсти солодке, наприклад, цукерки, його апетит пропаде: самі солодощі не дадуть його організму нічого корисного, і він почне відмовлятися від корисних, багатих вітамінами і мінералами продуктів.
Цукор небезпечний і тому, що пухлинні клітини, як відомо, харчуються ним. Крім того, якщо у дитини є спадкова схильність до діабету, зловживання цукром з дитинства, може сприяти розвитку у нього цього захворювання.
Таким чином, за словами фахівця, бажано не привчати дитину до солодкого: бажано, щоб вдома у нього не було доступу до цукерок та інших солодощів, містить цукор. Замість цього він може їсти фрукти і сухофрукти, які і досить солодкі на смак, і містять вітаміни і мінерали, необхідні для нормального розвитку дитини.
А якщо хочете приготувати більш «смачну» кашу, додайте туди банан, ваніль, корицю або трохи меду.
Категория: Здоровье