Чому не можна пити гарячий чай?
Опубликованно 24.06.2019 03:00
Чай — ваш улюблений напій? Ви п'єте гарячий чай навіть влітку? Вам варто переглянути свої уподобання, і ось чому. Нове дослідження, опубліковане в International Journal of Cancer, виявило зв'язок між вживанням дуже гарячого чаю і ризиком розвитку раку стравоходу. Подробиці читайте в нашому матеріалі.
За даними Американського онкологічного товариства, в 2019 році буде приблизно 17 650 нових випадків раку стравоходу, і понад 16 000 людей помруть від нього. За оцінками, приблизно 20 відсотків людей з раком стравоходу проживають всього 5 років після постановки діагнозу.
Підвищити ризик розвитку раку стравоходу можуть численні фактори. До них відноситься вік старше 55 років, чоловіча стать, кислотний рефлюкс, а також дієта з високим вмістом обробленого м'яса і низьким вмістом фруктів і овочів. Деякі вчені також припустили, що регулярне вживання дуже гарячих рідин може також підвищити ризик розвитку раку стравоходу. Однак більшість проведених досліджень на цей рахунок були засновані на анкетах учасників, яких просили запам'ятати і оцінити, скільки чаю (і якої температури) вони випили.
Такий підхід міг вплинути на результати. Адже із-за того, що учасники повинні були оцінити щось заднім числом, могла статися плутанина. Нове дослідження було спрямоване на те, щоб виправити цей недолік шляхом об'єктивного вимірювання температури чаю, тобто зробити так, щоб результат не залежав від пам'яті, почуття або думки людини.
Дослідники на чолі з доктором Фархадом Ісламі, стратегічним директором досліджень з нагляду за раком в Американському онкологічному суспільстві, також постаралися вивчити звички чаювання з перспективної точки зору.Дуже гарячий чай може підвищити ризик раку на 90 відсотків
Доктор Ісламі і його колеги використовували дані про більш ніж 50 000 чоловік віком 40-75 років. Дослідники спостерігали за учасниками протягом 10 років, в період між 2004 і 2017 роками. За цей час у 317 осіб розвинувся рак стравоходу.
Вчені розділили температуру чаю на "дуже гарячу", тобто температуру вище 60 °C, і "прохолодну або теплу", тобто температуру, яка нижче або нижче 60 °C. У своєму аналізі дослідники також розглянули час від розливу чаю до пиття.
В цілому, дослідження показало, що вживання 700 мілілітрів (мл) "дуже гарячого" чаю в день збільшує ймовірність розвитку раку стравоходу на 90 відсотків у порівнянні з вживанням такої ж кількості холодного або теплого чаю.Наші результати істотно посилюють наявні дані, що підтверджують зв'язок між вживанням гарячих напоїв і ризиком раку стравоходу. Ми вважаємо, що результати стосуються всіх видів напоїв і повинні стати громадської рекомендацією повідомляла людей про те, що перед вживанням напою його температура повинні бути нижче 60 °C.
Доктор Фархад Ісламі додає:Багато людей люблять пити чай, каву та інші гарячі напої. Однак, згідно з нашим звітом, вживання дуже гарячого чаю може збільшити ризик розвитку раку стравоходу, і тому бажано почекати, поки гарячі напої охолонуть, перш ніж пити їх.
Автори попереджають, що вченим необхідно буде провести додаткові дослідження, щоб зрозуміти механізми, що лежать в основі такого зв'язку. А ми тим часом, все ж рекомендуємо прислухатися до порад фахівців, і навчитися отримувати задоволення від теплого чаю.
Читайте також: Вітамінна бомба: 7 найбільш корисних рецептів чаю, які підвищать ваш імунітет (Інфографіка)Твітнуть -->
Live Journal
Категория: Здоровье