На що менш шкідливо смажити їжу?
Опубликованно 03.07.2019 14:50
Як вибрати найкраще масло для приготування їжі? Яке масло вважається найбільш корисним? Тут ви знайдете відповіді на ці та інші питання, які допоможуть вам зробити правильний вибір.
Незалежно від переваг в їжі, на кухні у кожної обов'язково є пляшка олії. Чи то спекотне на деку з овочами або приготування смачної заправки для салату, рослинне масло — продукт, без якого не обійтися. Існує велика різноманітність рослинних олій, які отримують з насіння, горіхів, бобових, плодів і зерен рослин. Так, наприклад, для виробництва масла часто використовують насіння соняшнику, волоські горіхи, соєві боби, оливки та рис.Які масла найкорисніші?
Масла володіють різними характеристиками. Важливо відзначити, що вони можуть відрізнятися за видом і співвідношенням різних жирів. Найбільш корисними вважаються ті масла, які містять необхідні для організму полі - і мононенасичені жири. Продукти, багаті цими жирами — горіхи, насіння, авокадо, оливки і рослинні олії, допомагають знизити рівень шкідливого холестерину (ліпопротеїнів низької щільності — ЛПНЩ) в крові.
Для порівняння, пальмова і кокосова олія відрізняються високим вмістом насичених жирів, які підвищують рівень холестерину ЛПНЩ і ризик серцево-судинних захворювань. В останні роки кокосове масло стало більш популярним, і хоча використовувати його в невеликих кількостях для додання смаку — це нормально, в якості основного рослинного масла рекомендується вибирати інше, наприклад оливкова олія.
До олій, багатих поліненасиченими жирами відносяться:Лляне масло;Масло виноградних кісточок;Сафлорова олія;Кунжутна олія;Соняшникова олія;Масло зародків пшениці.
Високим вмістом мононенасиченими жирами відрізняються:Оливкова олія;Масло авокадо;Арахісове масло;Масло рисових висівок;Ріпакова олія;Мигдальне масло.Як виробляють масла?
"Холодний віджим" — це метод, при якому масло екстрагується без нагрівання. Він використовується для виробництва оливкової олії і олії авокадо. "Гарячий віджим" здійснюється аналогічно, але масло видобувається при нагріванні і тиску. Ці методи обробки приводять до отримання менш обробленого масла, яке містить більше антиоксидантів, при цьому зберігається аромат і смак. Хоча олії холодного і гарячого віджимання вважаються більш корисними, коштують вони дорожче, так як виробництво більш витратна.
"Рафіновані олії" екстрагуються з використанням розчинника, після чого слідує процес рафінування, відбілювання та дезодорації. Ці кроки погіршують смак, запах і колір вихідного олії, а також частково вбивають деякі антиоксиданти. Такі масла коштують дешевше і часто більш стабільні при високих температурах. Більшість мастил на полицях супермаркетів рафіновані: олія соєвих бобів, рисових висівок, виноградних кісточок і ріпакову.Які масла більше підходять для готування?
Приготування їжі при високій температурі (наприклад, смаження і обсмажування у фритюрі) може призвести до розщеплення масла і утворення хімічних речовин: пероксидів і альдегідів, які потенційно шкідливі для нашого здоров'я. Знизити негативний вплив цих хімічних речовин на печінку і запобігти захворювання може допомогти Дарсил®. Він захищає клітини печінки від впливу вільних радикалів, а також блокує транспортні системи клітинних мембран, відповідальних за перенесення токсинів.
Олії, багаті поліненасиченими жирами — лляне і соняшникову олію — особливо нестабільні при нагріванні при високих температурах. Тому для смаження і барбекю краще всього використовувати масло з низьким вмістом поліненасичених і насичених жирів. Правильним вибором з точки зору харчової цінності, доступності та користі є оливкова, рапсова і масло рисових висівок.
Вибір масла для заправки салату, приготування соусів і підливи, не так принциповий, тому що олія не піддається нагріванню. Вибирайте масло, смак якого вам найбільше подобається. Найчастіше використовують оливкова, лляна олія, кунжутна і масло авокадо.Як правильно зберігати масла?
Всі масла з часом будуть псуватися під впливом світла, тепла і повітря. На щастя, існує безліч способів запобігти і мінімізувати пошкодження олії.
Сім кроків, які допоможуть отримати максимум від рослинного масла:Не використовуйте прострочене масло.Слідкуйте за датою закінчення терміну придатності і в ідеалі використовуйте масло протягом 12 місяців.Масла воліють прохолодні, темні місця. По можливості купуйте масло в темній скляній або жерстяній банці і тримайте подалі від прямого світла.Використовуйте правильну масло для приготування їжі при високій температурі.Оливкова, рапсова і олія з рисових висівок є гарним вибором.Уникайте перегріву масла при приготуванні їжі. Коли масло перегрівається, воно справляє небажані хімічні речовини. Точка димлення масла — це температура, при якій масло починає руйнуватися, виділяючи вільні радикали.Уникайте повторного використання масел. Коли масло темніє, воно набуває неприємний запах і гіркне.
Також уникайте смаженої їжі. Якщо вам потрібно смажити у фритюрі, кукурудзяна та соняшникова олії краще не використовувати. Рафінована оливкова олія і олія з рисових висівок — більш підходящі варіанти. Крім того, рекомендується відмовитися від смаженої їжі, або хоча б знизити її вживання. При смаженні виділяються токсичні речовини, які сприяють руйнуванню тканин печінки і порушують її функцію. Відновити і налагодити здоров'я печінки може знадобитися Дарсил®. Цей гепатопротектор стимулює синтез білка в пошкоджених клітинах печінки та їх регенерацію. Препарат можна приймати як в лікувальних, так і в профілактичних цілях.
Кращі джерела корисних для організму полі - і мононенасичених жирів — це цілісні продукти, які зустрічаються в природі, наприклад, горіхи, насіння, авокадо, оливки і жирна риба.
Якщо рослинні масла використовуються помірно, то вони теж можуть бути частиною здорового раціону, поряд з великою кількістю овочів, фруктів, горіхів, насіння, бобових та цільних злаків. Ми рекомендуємо не економити на маслі і дотримувати перераховані вище рекомендації, щоб не нашкодити своєму здоров'ю.
®®Твітнуть -->
Live Journal
Категория: Здоровье