Чому вагітним жінкам можна пити багато кави?


Опубликованно 28.07.2019 03:05

Чому вагітним жінкам можна пити багато кави?

Кофеїн не безпечний для вагітних жінок і для їхніх майбутніх дітей: якщо жінка п'є 2 чашки кави в день, це може зашкодити печінки ще не народженої дитини, стверджують фахівці з Wuhan University (Китай).

Як повідомляє The Daily Mail, надлишок кофеїну гальмує розвиток печінки у плода і підвищує ризик появи жирової хвороби печінки і діабету в дорослому віці.

Фахівці нагадують, що кофеїн міститься не тільки в каві, але і в чаї і в деяких інших напоях. В одній чашці кави зазвичай міститься приблизно 95 міліграмів кофеїну, а в горнятку чорного чаю – 20 міліграмів.

Згідно з дослідженням, 120 міліграм кофеїну в день було досить, щоб знизити рівень гормону, важливого для росту печінки. У дослідженні з участю щурів вчені показали, що у щурів, яким давали стільки ж кофеїну, скільки міститься в 9 чашках кави, народжувалося менше здорове потомство, ніж у тих, яким кофеїну не давали. Аналогічний процес відбувається і в людському тілі, впевнені вчені.

Кофеїн, мабуть, знижує концентрацію інсуліноподібний фактор росту-1 (ІФР-1), який бере участь у регуляції процесів росту, розвитку та диференціювання клітин і тканин організму, а також у підтриманні нормального рівня цукру в крові.

Фахівці кажуть, що після народження у дитини може включитися компенсаторний ріст печінки, і це спровокує аномальний розвиток цього органу.



Категория: Здоровье