Все, що необхідно знати про інжир: кому не можна їсти цей фрукт
Опубликованно 31.07.2019 16:30
Інжир — смачний екзотичний (відносно) фрукт, який багатьох відлякує своїм специфічним зовнішнім виглядом. Однак, зовсім даремно. Це не тільки дуже смачно, але ще й корисно.
Вважається, що інжир — найдавніше культурне дерево, що відомо людині. Інжир, можливо, ровесник авокадо (який, до речі, існує на нашій планеті з часів динозаврів). Його варто любити тільки за вік і стійкість.
Инжировое дерево навряд чи виживе в нашому суворому кліматі, але зате чудово відчуває себе на Кавказі та на березі Чорного моря. А завдяки чудесам імпорту ми знаємо і можемо насолоджуватися цим смачним ласощами. Давайте розберемося, чим так корисний і шкідливий екзотичний інжир.Користь інжиру
В одній штучці інжиру міститься величезна кількість корисних вітамінів і елементів. Так, у ньому можна знайти багато клітковини, фруктози, бета-каротину. Такі вітаміни, як вся група вітаміну В, вітамін Н, вітамін С і вітамін РР. Також в інжирі є калій, кальцій, фосфор, магній і натрій. Цікаво те, що за змістом калію, інжир поступається першістю лише горіхам. У ньому також є корисні дубильні речовини і органічні кислоти.
Давайте більш детально поговоримо про деякі корисні властивості інжиру.Покращує травлення
Інжир усуває запори і покращує травлення. Замочіть 2-3 інжиру в воді на ніч і з'їжте їх з медом на наступний ранок, і можете попрощатися з запорами.Покращує здоров'я серця
Інжир знижує рівень тригліцеридів у крові. Тригліцериди — це жирові частинки в крові, які є основною причиною серцевих захворювань. Крім того, антиоксиданти в інжирі позбавляють від вільних радикалів в організмі, які блокують коронарні артерії і викликають ішемічну хворобу серця.
Інжир містить феноли, омега-3 і омега-6 жирні кислоти, які знижують ризик серцевих захворювань.Запобігає раку товстої кишки
Регулярне вживання інжиру може знизити ризик раку товстої кишки. Вся справа в клітковині, яка допомагає швидко вивести шлаки з організму, що добре для профілактики раку товстої кишки.
Численні насіння в інжирі також містять високий рівень муцину, який збирає відходи і слизу в товстій кишці і вимиває їх.Знижує рівень цукру у хворих діабетом
Не тільки плоди, а й листя інжиру приносять користь вашому здоров'ю. Листя володіють дивовижними властивостями, які допомагають регулювати рівень глюкози в крові. Згідно з одним дослідженням, включення листя інжиру в раціон допомогло контролювати зростання цукру в крові після прийому їжі у інсулінозалежних діабетиків.
Ви можете споживати листя у вигляді чаю або висушувати і розтирати їх в порошок.Багатий антиоксидантами
Інжир є джерелом антиоксидантів, які нейтралізують вільні радикали в організмі і борються з хворобами. Крім того, він є джерелом фенольних антиоксидантів, які збагачують ліпідів у плазмі і захищають їх від подальшого окислення.Хороший джерело енергії
Додавання інжиру в вашу дієту — вірний спосіб підвищити рівень енергії. Вуглеводи і цукор, присутні в плоді, збільшують відсоток енергії у вашому тілі.Допомагає боротися з безсонням
Збалансована дієта — важлива умова для хорошого сну. Включення інжиру в ваш раціон підвищує якість сну. Він містить амінокислоту триптофан, яка допомагає організму виробляти мелатонін, викликає бажання спати.
Крім того, інжир є багатим джерелом магнію. Нестача магнію в організмі викликає стрес і дратівливість, що призводить до безсоння.
Читати також "Правила виживання": як вибрати корисну зелень без нітратівЛікує фурункули і бородавки
Ви можете нанести пасту з інжиру безпосередньо на шкіру, щоб зменшити різні форми запалення, такі як чиряки й прищі. Було також виявлено, що інжир допомагає боротися з бородавками.Робить шкіру м'якою та еластичною
Інжир містить велику кількість вітаміну С, потужного антиоксиданту, який допомагає освітлити і вирівняти тон шкіри. Приготуйте пасту з п'яти плодів інжиру. Додайте чайну ложку порошку вівсянки і молока і половину чайної ложки сухого порошку імбиру. Добре перемішайте до утворення однорідної маси. Використовуйте цю маску для обличчя два рази на тиждень, щоб зробити вашу шкіру більш м'якою і гладкою.Покращує стан волосся
Інжир дуже популярний в індустрії догляду за волоссям, оскільки його екстракти використовуються для створення дивовижних кондиціонерів для волосся. Ці екстракти забезпечують вологість шкіри голови і допомагають розплутати волосся, зволожує їх без обважнення.Сприяє росту волосся
Випадання волосся зазвичай відбувається через відсутність правильного харчування. Інжир містить корисні для волосся живильні речовини, такі як магній, вітамін С і вітамін Е. Основні поживні речовини, які присутні в цьому фрукті, стимулюють кровообіг в шкірі голови, прискорюючи ріст волосся.Калорійність інжиру
Інжир не є дієтичним продуктом або головним героєм монодієти, але може стати відмінним корисним перекусом без шкоди для фігури. Так, в 100 грамах свіжого інжиру міститься всього 74 кал, а в 100 грамах сушеного — 257.Як включити інжир в свій раціон?
Інжир неймовірно соковитий і солодкий, має жувальну м'якоть і хрусткі насіння. Він споживається як в сирому, так і в сушеному вигляді. Свіжий інжир поживніший, ніж його сухі аналоги, тому намагайтеся вживати саме його. Солодкими і соковитими фігами можна насолоджуватися без будь-яких добавок.
Сушений інжир зручно брати в подорожі. З ним можна робити бутерброди, додавати в салати і подавати разом з сиром.
Ще один варіант вживання — салатна заправка. Подрібніть інжир в блендері, змішати його з бальзамічним оцтом і оливковою олією, щоб приготувати корисну і ароматну домашню заправку для салатів.
У сушеного інжиру вміст цукру набагато вище, ніж у свіжого, тому ви можете подрібнити його і додати в десерти та інші солодкі страви.
Свіжий інжир — відмінне доповнення до салатів, пирогів і морозива.Шкода інжиру
Кожна корисна їжа володіє своїми протипоказаннями. Благо, у інжиру їх не так вже багато.
Ви повинні проявляти обережність при вживанні інжиру в великих кількостях, так як він може викликати алергічні реакції, починаючи від блювоти і закінчуючи діареєю і навіть свербінням шкіри.
Людям з чутливою шкірою або алергічним анамнезом слід уникати не тільки вживання інжиру в їжу, але і нанесення його на шкіру.
Ніколи не вживайте незрілий інжир. У ньому міститься білий молочний сік (латекс), який містить такі сполуки, як фурокумарини і 5-метоксипсорален (5-MOP), які можуть викликати сильну алергію навколо рота і губ, яка може швидко поширитися на інші частини тіла.
Читайте також: Все, що потрібно знати про волоський горіх: як впливає на потенцію, ШКТ, кров-->
Live Journal
Категория: Здоровье