Всього 2 напою значно збільшують ризик смерті (і це не алкоголь)


Опубликованно 03.10.2019 15:15

Всього 2 напою значно збільшують ризик смерті (і це не алкоголь)

Нове масштабне дослідження пов'язує споживання безалкогольних солодких напоїв з підвищеним ризиком передчасної смерті. В недавній статті JAMA Internal Medicine описано, як міжнародна дослідницька група проаналізувала дані 451 743 дорослих з 10 європейських країн. Подробиці читайте в нашому матеріалі.

EPIC — постійна група людей, учасники якої були зараховані в період з 1992 по 2000 рік і проживають в Данії, Франції, Німеччини, Греції, Італії, Нідерландах, Норвегії, Іспанії, Швеції і Великобританії.

При реєстрації учасники надавали інформацію про споживання їжі та напоїв, заповнюючи спеціальні анкети. Середній вік учасників — 51 рік і 71% становили жінки. Ні в кого не було хвороб серця, раку, діабету або інсульту.

З усіх, хто прийняв участь в аналізі, 41 693 померли в ході подальшого спостереження, що в середньому склало 16,4 року і варіювалося від 11,1 року в Греції до 19,2 року у Франції.Фруктовий сік не входить в число "солодких напоїв"

Дослідники порівнювали смертельні випадки під час спостереження тих, пили підсолоджені напої кожен день, з тими, хто вживали менше одного стакана в місяць.

Споживання підсолоджених напоїв включало в себе вживання газованих безалкогольних напоїв: колу і лимонад, ізотонічних або енергетичних напоїв, дієтичних і низькокалорійних безалкогольних газованих напоїв і розбавлених сиропів. У список не ввійшли фруктові соки.

Результати показали, що споживання двох або більше склянок на день пов'язано з більш високим ризиком смерті від всіх причин. Команда спостерігала зв'язок як у чоловіків, так і у жінок.

Читати також Жінки без дітей і чоловіка — найщасливіші: нове дослідження

На початку дослідження учасники також відповіли на питання про своє здоров'я і спосіб життя. Завдяки цій інформації дослідники змогли виключити будь-який вплив таких факторів: фізична активність, індекс маси тіла (ІМТ), освіта, куріння і дієта.

Як виявилося, вживання солодких напоїв найбільш часто провокує захворювання кровообігу і травлення. А ось зв'язок з ризиком розвитку раку не була виявлена.Маркер загальної нездорової дієти

На подив, вчені виявили, що солодкі напої також негативно позначилися на здоров'ї людей, чий ІМТ був у здоровому діапазоні. Такі результати припускають, що спостережувані ними зв'язку, ймовірно, не мають ніякого відношення до жировим відкладенням.

У коментарі новинній організації Reuters співавтор дослідження, доктор філософії Нейл Мерфі з Відділу харчування та обміну речовин Міжнародного агентства з дослідження раку в Ліоні, Франція, передбачає, що високе споживання підсолоджених напоїв може бути маркером загальної нездорової дієти.

За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань (CDC), в Сполучених Штатах дійсно існує зв'язок між споживанням підсолоджених цукром напоїв і менш здоровим способом життя в цілому.

Читайте також: Як цукор впливає на шкіру обличчя?

Джерело фото: pixabay.com-->

Live Journal

Facebook



Категория: Здоровье