Харчові упаковки небезпечні для мозку дітей – дослідження
Опубликованно 27.10.2019 22:15
Хімічні речовини в складі харчових упаковок небезпечніше, ніж ми могли собі уявити: потрапляючи в організм вагітних жінок, вони можуть викликати затримки в розумовому розвитку у їхніх майбутніх дітей. З'ясували це вчені з Медичної школи Икана в Маунт-Синай (США) і Університету Карлстад (Швеція).
Як повідомляється в прес-релізі на EurekAlert!, вищеназвані вчені провели дослідження за участю 718 жінок на першому триместрі вагітності. Фахівці виміряли 26 хімічних речовин у зразках крові та сечі цих жінок, включаючи бісфенол А (міститься в пластикових контейнерах і потрапляє з них в їжу), пестициди, фталати і інші хімікати. Попередні дослідження вже показали, що деякі з речовин, наприклад, бісфенол, порушують ендокринну активність у людей.
Спостереження за народженими в учасниць дослідження дітьми показали, що високий вміст вищеназваних хімікатів в крові матерів під час вагітності сприяло більш низькому коефіцієнту інтелекту у дітей в 7-річному віці. При цьому найбільш низькі показники були зафіксовані у хлопчиків.
Найбільш негативний вплив на розвиток мозку, інтелект дітей надав бісфенол. Але занепокоєння викликали й інші хімічні речовини, включаючи пестицид хлорпірифос, полифторалкильные речовини (містяться в миючих засобах), триклозан в антибактеріальному милі, а також фталати, які присутні в м'яких полівінілхлоридних пластиках і косметиці.
Категория: Здоровье