Як харчуватися при панкреатиті?


Опубликованно 07.11.2019 05:05

Як харчуватися при панкреатиті?

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, яке виникає внаслідок захворювань печінки і жовчного міхура, порушень в харчуванні, зловживання алкоголем. Панкреатит може виникнути також у результаті харчового отруєння або після інфекційного захворювання. Про те, як харчуватися при такому захворюванні — ми розповімо в нашій статті.

Часто панкреатит супроводжується сильними періодичними болями в животі. Біль зазвичай виникає в лівому підребер'ї і може бути як гострою, так і тупий. Біль часто посилюється після прийому їжі. Іншими симптомами цієї хвороби є нудота, блювота, підвищення температури і пронос.

Індивідуальне лікування зазвичай призначає лікар. Проте загальні рекомендації зводяться до забезпечення хворому повного спокою і стриманості на якийсь час від прийому їжі. Зменшення болів також сприяє спеціальна лікувальна дієта.Харчування при панкреатиті

Дієта при панкреатиті передбачає часте (не менше 5 разів на день) харчування, невеликими порціями, в строго певний час. Проміжки між прийомами їжі не повинні перевищувати 5 годин. Рекомендовані продукти і страви:Хліб і борошняні вироби

Хліб бажаний пшеничний, причому вчорашній. Можна сухарі.

Під забороною:свіжий житній хліб.Супи

Дуже гарні супи на вторинному м'ясному бульйоні (коли м'ясо заливають водою, після закипання воду зливають, знову чекають, поки закипить, це виходить вторинний бульйон). Вегетаріанські протерті супи — овочеві (без капусти) і круп'яні (крім пшоно) заправляють вершковим маслом або невеликою кількістю сметани.

Під забороною:м'ясні, рибні, грибні і міцні овочеві бульйони.М'ясо і птиця

Рекомендуються дієтичні сорти м'яса — індичка, кролик, нежирна яловичина, куряче м'ясо без шкірки, у відвареному вигляді і без спецій.

Під забороною:свинина, смажене і жирне м'ясо.Риба

Можна вживати нежирну рибу (тріска, щука, судак). Рибу варять на пару або у воді. Дозволяються креветки.

Читати також Білкова дієта для схуднення: правила і рекомендаціїМолочні продукти

Можна вживати нежирний сир, будь-які кисломолочні продукти. Молоко можна тільки додавати в їжу.

Під забороною:незбиране молоко.Яйця

З яєць можна приготувати білковий паровий омлет (не більше, ніж 1 яйце на тиждень).Крупи

Можна манна, гречана, перлова, вівсяна, рисова.

Під забороною: пшоняна крупа.Овочі

Овочі краще всього готувати на пару. Дозволяються морква, буряк, цвітна капуста, кабачки, картопля.

Під забороною:капуста білокачанна, бобові, соління, маринади, редис, редька, щавель, цибулю, часник.Солодощі

Можна некислі печені або протерті сирі яблука, компоти з протертими свіжими або сушеними фруктами.

Під забороною:цукор, цукерки, шоколад, варення, виноградний сік, мед.Жири

Рослинне і вершкове масло додавати в готову страву в холодному вигляді.

Під забороною:жири, що пройшли термічну обробку, так як вони шкідливі для підшлункової залози. Повністю виключають свинячий та баранячий жири, маргарин, кулінарні жири.Напої

Можна пити неміцний чай з молоком або лимоном, відвар шипшини.

Під забороною:кава, міцний чай, газовані напої.Сіль

Вживання солі зводять до мінімум, так як їй притаманна властивість підтримувати запалення підшлункової залози.Такої дієти потрібно дотримуватися досить довго, як мінімум, 8 місяців. В ідеалі, хворий хронічним панкреатитом (а він тому і називається хронічним, що до кінця не виліковується) повинен віддавати перевагу вареної їжі, приготованої на пару, уникати вживання великої кількості спиртного, жирної їжі і солодощів протягом усього життя.

Читайте також: Перевірено: дієта для підшлункової залози, яка стане справжнім порятунком

Background photo created by freepik - www.freepik.com-->

Live Journal

Facebook



Категория: Здоровье