Як харчуватися при панкреатиті?
Опубликованно 07.11.2019 05:05
Панкреатит — це запалення підшлункової залози, яке виникає внаслідок захворювань печінки і жовчного міхура, порушень в харчуванні, зловживання алкоголем. Панкреатит може виникнути також у результаті харчового отруєння або після інфекційного захворювання. Про те, як харчуватися при такому захворюванні — ми розповімо в нашій статті.
Часто панкреатит супроводжується сильними періодичними болями в животі. Біль зазвичай виникає в лівому підребер'ї і може бути як гострою, так і тупий. Біль часто посилюється після прийому їжі. Іншими симптомами цієї хвороби є нудота, блювота, підвищення температури і пронос.
Індивідуальне лікування зазвичай призначає лікар. Проте загальні рекомендації зводяться до забезпечення хворому повного спокою і стриманості на якийсь час від прийому їжі. Зменшення болів також сприяє спеціальна лікувальна дієта.Харчування при панкреатиті
Дієта при панкреатиті передбачає часте (не менше 5 разів на день) харчування, невеликими порціями, в строго певний час. Проміжки між прийомами їжі не повинні перевищувати 5 годин. Рекомендовані продукти і страви:Хліб і борошняні вироби
Хліб бажаний пшеничний, причому вчорашній. Можна сухарі.
Під забороною:свіжий житній хліб.Супи
Дуже гарні супи на вторинному м'ясному бульйоні (коли м'ясо заливають водою, після закипання воду зливають, знову чекають, поки закипить, це виходить вторинний бульйон). Вегетаріанські протерті супи — овочеві (без капусти) і круп'яні (крім пшоно) заправляють вершковим маслом або невеликою кількістю сметани.
Під забороною:м'ясні, рибні, грибні і міцні овочеві бульйони.М'ясо і птиця
Рекомендуються дієтичні сорти м'яса — індичка, кролик, нежирна яловичина, куряче м'ясо без шкірки, у відвареному вигляді і без спецій.
Під забороною:свинина, смажене і жирне м'ясо.Риба
Можна вживати нежирну рибу (тріска, щука, судак). Рибу варять на пару або у воді. Дозволяються креветки.
Читати також Білкова дієта для схуднення: правила і рекомендаціїМолочні продукти
Можна вживати нежирний сир, будь-які кисломолочні продукти. Молоко можна тільки додавати в їжу.
Під забороною:незбиране молоко.Яйця
З яєць можна приготувати білковий паровий омлет (не більше, ніж 1 яйце на тиждень).Крупи
Можна манна, гречана, перлова, вівсяна, рисова.
Під забороною: пшоняна крупа.Овочі
Овочі краще всього готувати на пару. Дозволяються морква, буряк, цвітна капуста, кабачки, картопля.
Під забороною:капуста білокачанна, бобові, соління, маринади, редис, редька, щавель, цибулю, часник.Солодощі
Можна некислі печені або протерті сирі яблука, компоти з протертими свіжими або сушеними фруктами.
Під забороною:цукор, цукерки, шоколад, варення, виноградний сік, мед.Жири
Рослинне і вершкове масло додавати в готову страву в холодному вигляді.
Під забороною:жири, що пройшли термічну обробку, так як вони шкідливі для підшлункової залози. Повністю виключають свинячий та баранячий жири, маргарин, кулінарні жири.Напої
Можна пити неміцний чай з молоком або лимоном, відвар шипшини.
Під забороною:кава, міцний чай, газовані напої.Сіль
Вживання солі зводять до мінімум, так як їй притаманна властивість підтримувати запалення підшлункової залози.Такої дієти потрібно дотримуватися досить довго, як мінімум, 8 місяців. В ідеалі, хворий хронічним панкреатитом (а він тому і називається хронічним, що до кінця не виліковується) повинен віддавати перевагу вареної їжі, приготованої на пару, уникати вживання великої кількості спиртного, жирної їжі і солодощів протягом усього життя.
Читайте також: Перевірено: дієта для підшлункової залози, яка стане справжнім порятунком
Background photo created by freepik - www.freepik.com-->
Live Journal
Категория: Здоровье