Як перемогти авітаміноз?
Опубликованно 27.12.2019 06:55
У вас ламкість нігтів і волосся, тьмяна бліда шкіра, кровоточивість ясен, тріщинки на губах, стійке відчуття апатії, роздратування і млявості? Крім того, загострилися багато хронічні захворювання, а банальна застуда може тривати нескінченно? Все це — ознаки авітамінозу, про який ми чули і якого бояться багато. Але чи дійсно все так страшно?
Насправді більшість з нас навесні і восени страждає не від авітамінозу, а від гіповітамінозу, тобто нестачі в організмі тих чи інших вітамінів і мінералів. Проте "народна" назва "авітаміноз" прижилося у нас, і ми ним користуємося, часто не підозрюючи, що авітаміноз — це повна відсутність вітамінів в організмі. Це грізне захворювання призводить до цинзі, а в особливо важких випадках — до летального результату. На щастя, подібне явище досить рідко.
Так, з термінами розібралися. Тепер давайте визначимося з причинами гіповітамінозу, який наздоганяє нас у таку прекрасну пору року, як весна або осінь.Причини гіповітамінозу
Головна причина нестачі вітамінів — недостатнє отримання їх з їжею. Зрозуміло, що взимку кількість фруктів і овочів на нашому столі різко знижується. Ситуація ускладнюється тим фактом, що, за твердженнями вчених, за останні 50 років вміст вітамінів в овочах і фруктах значно зменшилася. Наприклад, яблука і апельсини "втратили" 66% вітаміну А, в курці кількість поживних речовин знизилося на 70%, в зелені стало менше кальцію на 46,4%, а в капусті — на 85%! Цей список можна продовжувати нескінченно.
Пояснюється така ситуація просто: сьогодні овочі та фрукти вирощуються здебільшого форсованими методами, землероби прагнуть зібрати по 2-3 врожаї за сезон. За рахунок цього грунт сильно збіднюється корисними речовинами, відповідно, вони зникають і з плодів землеробства.Профілактика гіповітамінозу
Як відомо, кращий спосіб лікування будь-якої хвороби — це її профілактика. Так і з гіповітамінозом: набагато простіше не допустити його розвиток, ніж потім лікувати наслідки.
Переважна більшість при перших же ознаках млявості і слабкості, проблеми з шкірою, нігтями і волоссям вигукують: "Все зрозуміло — авітаміноз!" — і біжать в аптеку, скуповуючи там всі вітаміни поспіль і починає поїдати їх буквально жменями. А як же — адже ось і реклама стверджує, що потрібно приймати полівітаміни, аскорбінку і мультивітаміни, і на яскравих коробочках написано, що вони вирішують всі проблеми.
Такий самостійно поставлений діагноз і самолікування — далеко не кращий вихід із становища. Не думайте, що, якщо вітаміни продаються без рецепту, значить, можна їх вживати безконтрольно. Ставити діагноз і прописувати лікування може тільки лікар! Багато здаються нешкідливими пігулки і капсули здатні серйозно нашкодити організму.
Давайте все-таки спробуємо уникнути нестачі вітамінів, доповнюючи свій раціон натуральними, їх природними джерелами. Це набагато природніше і безпечніше.
Включіть в свій раціон такі корисні продукти:Вітамін А, який необхідний для здоров'я очей, краси шкіри і волосся, що міститься в рибі, яйцях, печінці, сирі, молоці, моркві, помідорах, шпинаті, зеленому салаті, петрушці і майже у всіх овочах.Вітамін В1захищає наші нервові клітини, допомагає легше перенести стреси, зменшує відчуття втоми. Щоб наситити організм вітаміном В1, потрібно вживати горох, квасоля, яйця, молоко, дріжджі, паростки пшениці і уникати надмірного споживання кави — цей напій здатний звести корисну дію вітаміну В1 до нуля.
Читати також Засоби з вітаміном с: кому підійде і на що звернути увагу при виборіВітамін В2сприяє регенерації шкіри, швидкому оновленню клітин, запобігає розвитку онкологічних захворювань і нормалізує вміст цукру в крові. Настільки необхідний вітамін міститься в вівсяних пластівцях, рибі, соєвому маслі, овочах, яйцях та молочних продуктах.Вітамін В6, який особливо корисний жінкам (покращує стан перед менструаціями), знаходиться в печінці, бананах, сливах, ізюмі, капусті, вівсяних пластівцях.Вітамін В12корисний при лікуванні нервових розладів і недокрів'ї, його ви знайдете в печінці і яєчному жовтку.Вітамін Суспішно підвищує загальну опірність організму, позитивно впливає на роботу імунної системи, а знаходиться він в цитрусових, цвітній капусті, зеленому горошку, редьці, квасолі, фруктах і овочах червоного кольору.Вітамін Епідвищує працездатність, допомагає при порушеннях системи кровообігу. Міститься в пшеничних паростках, молоці, салаті, а також в соняшниковій, арахісовій і соєвому маслі.Вітамін F,якого багато в риб'ячому жирі, сушених фруктах і оливковій олії, уповільнює процес старіння, надає шкірі еластичність і пружність, а волоссю блиск і здоровий вигляд.Вітамін Доактивізує процес кровотворення і допомагає мінеральним речовинам проникати в кісткові тканини. Щоб отримати цей вітамін, слід вживати морські водорості, солону капусту, зелений чай, шпинат, сочевицю і ріпчасту цибулю.
З настанням весни і осені особливо необхідно активно насичувати свій організм вітамінами А, С, D, Е і групи В. Це допоможе уникнути частих застуд, оживити і підтримати шкіру, поліпшити стан і зовнішній вигляд волосся і нігтів, додасть вам енергії та недопущення накопичення в організмі токсинів. Вітаміни знімуть втому, укріпляють нервову систему, підвищують працездатність.
Оскільки взимку складно забезпечити достаток свіжих овочів, фруктів і ягід, дієтологи рекомендують звернути увагу на заморожені продукти. В них зберігається набагато більше вітамінів і мінералів, ніж, наприклад, у варених або запечених продуктах. Із заморожених овочів виходять смачні страви, якщо їх зовсім трохи тушкувати під кришкою або приготувати в пароварці. Заморожені ягоди — прекрасний продукт для приготування компотів, киселю, пиріжків і салатів."Смачне" лікування
З приходом холодів намагайтеся щодня з'їдати хоча б по два апельсина або грейпфрута в день — вони наситять організм вітаміном С.
Дуже корисний вітамінний напій: 2 столові ложки ягід шипшини залийте склянкою води, доведіть до кипіння, процідіть і додайте 1 склянку лимонного соку. Можна додати трохи меду. Напій приймають по півстакана перед їжею 4 рази на день.
Не полінуйтеся проростити пшеницю (або купити вже пророщену) і вживайте щодня її паростки — це просто джерело вітамінів! Якщо ж стан продовжує залишатися неважливим, обов'язково порадьтеся з лікарем.
Читайте також: Як у Рапунцель: вітаміни і продукти, які покращують ріст волосся-->
Live Journal
Категория: Здоровье