Як уникнути каменів у нирках: шпинат, молоко та інші продукти, про шкоду яких ви не підозрювали
Опубликованно 21.02.2020 07:20
Багато мисками вживають шпинат (адже на 100 грам всього 23 калорії), а потім дивуються — звідки в нирках камені. Корисні, на перший погляд, продукти можуть завдати шкоди там, де ви його не чекали.
З правильним харчуванням і ЗСЖ теж треба бути обережніше: використовувати інформацію тільки з перевірених джерел, стежити за своїм самопочуттям і слухати тільки свій організм. Безліч продуктів, які вважаються здоровими, завдають серйозної шкоди здоров'ю при надмірному споживанні.Щавель, шпинат і ревінь
Ці продукти багаті оксалатами — це солі щавлевої кислоти, завдяки яким камені в нирках і з'являються. Зазвичай лікарі і дієтологи радять їсти все перераховане вище. Всі, крім урологів. Останні радять звести вживання цих продуктів до мінімуму.
У цей же список йдуть буряк, капуста, селера, молоко і полуниця. З вітаміном с теж треба бути обережними, так як в разі надлишку він може перетворитися в оксалати. Утворення конкрементів у нирках сприяє низький вміст вітаміну В6 і магнію, а значить важливо регулярно поповнювати рівень цих речовин за рахунок продуктів харчування.Сардини
Продукти з високим вмістом пуринів теж можуть нашкодити людям, схильним до мочекаменным хвороб. Надлишок пуринів в організмі підвищує вміст сечової кислоти, що призводить до осідання в сечовому міхурі або нирках сечокислих каменів.
В сардинах як раз багато пуринів. Доведеться обмежити вживання сардин до одного разу в тиждень і споживати їх в невеликій кількості. Крім сардин, пуринові підстави містяться в білих сушених грибах, телячої печінки, копченої кільці, тунці в маслі, форелі, анчоусах і пиві.Алкоголь
Алкоголь, в принципі, наш завзятий ворог. Це не новина. І те, що він шкодить печінці і нирках, теж всім відомо. Крім важкого токсичного ураження, алкоголь діє як сечогінний засіб, що підвищує ризик зневоднення організму. А цей процес призводить до порушення функціонування нирок, з усіма витікаючими наслідками.
До того ж, дія алкогольних напоїв на організм може порушити здатність виводити з організму сечову кислоту, що і стає причиною утворення каменів у нирках.Сіль
Сіль теж відома всім як отрута. Що стосується каменів, то сіль затримує рідину в організмі, в результаті чого порушується нормальне виведення сечі, а її застій провокує відкладення солей кальцію і утворення конкрементів.
До того ж, зловживання сіллю сприяє підвищенню кров'яного тиску, що призводить до патологій судин і серця, а значить до серцевої недостатності, інсульту і захворювань нирок. Щоб захистити себе від таких згубних наслідків, обмежте споживання солі до 3 г на добу, а краще заміните кухонну сіль гімалайської.Штучні підсолоджувачі
Якщо ви регулярно використовуєте такі штучні підсолоджувачі, як аспартам, сахарин або сукралоза, ви підвищуєте ризик порушення функції нирок.
Крім того, штучні підсолоджувачі не кращим чином впливають на кров, сприяючи виведенню з неї солей кальцію і осідання їх у нирках або сечовому міхурі. Червоне м'ясо
Мало того, що червоне м'ясо вже офіційно визнано (Всесвітньою Організацією охорони Здоров'я) канцерогеном, воно ще і викликає камені в нирках.
Справа в тому, що м'ясо багате тваринними білками, які при надлишку в організмі провокують збільшення рівня сечової кислоти та кальцію в сечі. В процесі перетравлення білка виникає побічний продукт — азот, який є головним учасником в утворенні токсинів.Газовані напої
Це в будь-якому випадку ні до чого у вашому раціоні. Солодкі газовані напої містять фосфорну кислоту, що викликає зміни в сечовивідних шляхах, тим самим сприяючи появі хронічних ниркових захворювань і утворення каменів.Соєві продукти
Соєві боби, а також генетично модифіковані соєві продукти небезпечні для організму і можуть позначитися на здоров'ї нирок. Пов'язано це з високим рівнем оксалатів, які і викликають утворення піску, а потім і каменів в нирках і сечовому міхурі.
Щоб убезпечити себе від проблем з нирками — вибирайте органічно вирощені сорти бобів. Крім того, в раціоні харчування повинні бути тільки ферментовані соєві продукти, такі як місо або темпі.Рафіновані вуглеводи
Прості вуглеводи — цукор, білий рис, борошно вищого ґатунку та інші продукти, що провокують скачки рівня інсуліну (за рахунок високого глікемічного індексу), внаслідок чого з кісток вимивається кальцій, який і осідає в сечовому міхурі. Від солодких і борошняних продуктів краще відмовитися зовсім.Кофеїн
Це найсумніший пункт. Але надмірна кількість кофеїну може спровокувати виведення кальцію з кісток і осідання його часток у сечовому міхурі або сечоводі. А це тривожний дзвіночок, що говорить про швидку появу ниркових каменів. А кофеїн є не тільки в каві, але і в чаї!
Зведіть до мінімуму вживання цих продуктів (а від деяких взагалі краще відмовитися), щоб знизити ризик появи каменів. Будьте здорові!
Читайте також: Харчування і целюліт: що їсти, а від чого відмовитисяПоділитися Підписатися Підписатися Матеріали по темі: Топ 10 рецептів приготування протеїнових коктейлівДієтологи назвали небезпечні продукти натщесерцеВсе, що потрібно знати про користь хурми: як використовувати хурму в косметологіїБерезовий сік: користь і застосуванняЯк вибрати протеїновий коктейль для схудненняЯк приймати жіросжігателя L-карнітин: безпечно і під час фітнесуЯкі білки вибрати для схуднення та занять фітнесомЩо таке креатин і як його прийматиСпортивне харчування: види і призначенняЩо таке глютамін і як його приймати теги: нирки продукти харчування
Ганна Капранова журналіст
Категория: Здоровье