Міжнародний день без м'яса: 3 реальні історії відмови
Опубликованно 21.03.2020 14:25
Сьогодні, 20 березня, у всьому світі відзначають День без м'яса. У цей день деякі магазини і ресторани відмовляються від продажу м'ясних виробів, а активісти пропагують вегетаріанство, а також ідеї співчуття тваринам і захисту навколишнього середовища.
Від їжі тваринного походження давно відмовилися багато знаменитостей, у тому числі й українські. Але сьогодні ми хотіли б поділитися історіями трьох простих українських дівчат, щоб дізнатися, як змінилася їх життя.Христина (26 років, фітнес-інструктор)
Як і коли ти відмовилася від м'яса?
Мій відмова від м'яса стався в 2017 році без будь-якого натяку на хайп і моду, але з думками про захист тварин. До цього часу я вже рік займалася в залі і, як багато хто відвідувачі, вважала, що тільки м'ясо і гречка дає приріст м'язів, тому вони і були основою мого раціону.
У вересні 2017 року, стоячи в черзі за м'ясом, мені раптом стало неприємно дивитися на нього за склом прилавка, а потім ще й м'ясник виніс скриньку з синім вмістом, кинувши його на підлогу. Це змусило мене замислитися про якість продуктів, які ми їмо, і почати розбиратися в харчуванні. Так я замінила м'ясо на рибу, що зробило мій раціон більш різноманітним і смачним.Які зміни відбулися у твоєму житті після відмови від м'яса?
Сказати, що я помітила масштабні зміни в організмі, не можу. З помітних поліпшень —легкість травлення!
Я вважаю, що м'ясо і птах — це важка їжа для людини. Дуже часто мої клієнти або знайомі, які відмовляються на якийсь час від м'яса, відзначають наступні поліпшення: Нормалізація сну. Нормалізація ШКТ. Схуднення. Приплив бадьорості.Як зараз виглядає твій раціон?
Як тренер і людина захоплений ЗСЖ, я цікавлюся питаннями харчування, і вважаю, що білок (як і інші макронутриенты) важливий для правильного функціонування організму. Тому моя система живлення виглядає так : Обов'язкова наявність в раціоні рослинного білка (нут , квасоля, сочевиця). Шпинат, брокколі, горіхи і безліч іншої клітковини і корисних жирів. Тваринний білок: тунець — кілька разів на тиждень, яйця — кожен день, іноді — сир у вигляді сирників.
Варто зазначити, що я ніколи не пропагую свою позицію, і вважаю, що кожен повинен слухати своє тіло, а не інтернет і інших людей. Наприклад, мої батьки спочатку поставилися до мого вибору скептично, але я змогла доступно обґрунтувати свою думку, щоб надалі уникнути суперечок.Альона (28 років, модель)
Як і коли ти відмовилася від м'яса?
Я не їм м'ясо вже близько 6 років. Вплинуло на мене моє близьке оточення. Відмовитися було не складно, так як я з дитинства дуже люблю тварин, і мене завжди хвилювала етична сторона питання.
Через час я помітила, що відчуваю себе набагато бадьоріше протягом дня, і це дало мені стимул продовжувати цікавитися цією темою. У хід пішли документальні фільми і книги, які ще більше відкрили мені очі.Які зміни відбулися у твоєму житті після відмови від м'яса?
Буквально 9 місяців тому я вирішила також повністю відмовитися від молочних продуктів і яєць. Завдяки цьому стала стрункішою, зменшилася кількість висипань на обличчі і, в цілому, відчуваю себе здоровішими і легше.
Звичайно, не останню роль в цьому зіграла регулярна фізична активність! У моєму випадку — це йога, яку я активно практикую вже рік.
Моя мама теж повністю відмовилася від червоного м'яса, адже вона завжди прислухається до мене в плані здоров'я. Сьогодні і вона відзначає позитивні зміни в організмі.
А мій близький друг з хворобою Бехтерєва, відмовившись від їжі тваринного походження і почавши займатися лікувальною фізкультурою, перейшов в ремісію і перестав приймати протизапальні препарати. Він змінився просто на моїх очах! Чи це не диво?Як зараз виглядає твій раціон?
Я люблю готувати, тому відразу почала шукати цікаві веганські рецепти. Це цілий новий світ! У моєму раціоні з'явилися страви зі злаками, бобовими, фруктами, овочами, ароматними маслами і спеціями. Абсолютно нові поєднання і смаки!
Морепродукти є і були в моєму меню завжди. Їм їх максимум 2-3 рази в тиждень. Завжди з великою кількістю зелені і овочів.
З ранку, по класиці, насамперед випиваю кілька верстатів води, а далі —неспішний сніданок, який складається з каш (булгур, бурий рис, кіноа, пшоно, гречка), бобових (нут, сочевиця) і авокадо (обов'язково кожен день!). По сезону, їм гарбуз і багато зелені!
Категория: Здоровье