Мед і фруктоза проти цукру: чи варто змінювати?


Опубликованно 13.06.2020 12:50

Мед і фруктоза проти цукру: чи варто змінювати?

"Вирішено! Більше ніякого цукру, буду пити чай з медом, а в компот класти фруктозу. Від цукру повніють. Нарешті перестану його є і схудну". Чули коли-небудь таке? А, може, навіть говорили чи думали? Більше не треба. У цих твердженнях занадто багато помилок, які вимірюються в тому числі і сантиметрами на талії.

Якщо дивитися на їжу з позицій раціонального харчування (тобто на те, наскільки вона шкідлива і корисна для організму), то "цукор", "мед", "фруктоза", "рис", "банан" або "скибочка хамона" — це просто слова-обгортки, в які захована звичайна хімія. Тому що вся їжа складається з поживних (або не дуже) речовин: білків, жирів, вуглеводів, клітковини, вітамінів, мінералів, мікроелементів і т. д.

Найактивніше відкладаються на боках вуглеводи. Особливо швидкі – вони ж швидко иусваиваются, а перед тим викликають такий же швидкий стрибок рівня глюкози в крові. Помітили? Глюкози, а не меду або шоколадних цукерок. Цю фразу можна почути і у формі "стрибок рівня цукру". Це не помилка і тут немає ніякого підступу. Просто цукор і є чиста глюкоза.

Організму, по суті, все одно, звідки отримувати глюкозу. З швидких вуглеводів він добуде її майже миттєво, з повільних буде діставати потроху і довго. Тому для дійсно правильного харчування важливо міняти швидкі вуглеводи на повільні, а не прибрати з раціону один швидкий вуглевод і замінити його іншим.

Цукор, мед і фруктоза — швидкі вуглеводи. Вони відрізняються один від одного ступенем обробки та наявністю (відсутністю) тих чи інших компонентів, але це в будь-якому випадку нездорові продукти. Якщо ви хочете харчуватися правильно і захистити свої серце, судини і шкіру, а також схуднути, потрібно відмовлятися від всіх з них.

Швидкість засвоєння продуктів вимірюється спеціальною величиною — глікемічним індексом. За точку відліку взяли чисту глюкозу, якій присвоїли індекс у 100 одиниць. Це значить, що речовина засвоюється швидше будь-яких натуральних підсолоджувачів (серед штучних трапляються феномени з індексом вище 100). Отже, його термічний ефект нульовий, а це провал для дієти.

Давайте подивимося на цукор і те, що його намагаються замінити, з точки зору глікемічного індексу, вмісту вуглеводів і заодно калорійності.Цукор

Чистий глюкоза. Самий оброблений з усіх трьох продуктів, засвоюється майже миттєво. Крім глюкози, у цукрі немає ніяких корисних речовин. Глікемічний індекс цукру — 70, вміст вуглеводів у 100 г — 100 г, калорійність — 387 ккал.



Категория: Здоровье