У чому користь цільнозернового хліба (+рецепт)
Опубликованно 21.07.2020 13:30
Хліб є важливою частиною щоденного раціону харчування більшості людей, і тому вид хліба, який ми вибираємо, має велике значення для нашого здоров'я і благополуччя.
Всі ми чуємо з різних джерел, що цільнозерновий хліб корисніше, ніж білий. Але чому? Та чи так це насправді? Давайте уважно вивчимо це питання.
Почнемо з того, що цільнозернові борошно порівняно з білої містить на 15% більше клітковини і мінеральних речовин.
Слово "цілісно" означає використання цілого пшеничного ядра. Ядро пшениці складається з 3 основних компонентів: ендосперм, який становить близько 83% ядра, висівки, які складають близько 15% ядра, і зародок, що становить близько 2% ядра. Цільнозернові борошно в більшості країн світу визначається як борошно, що містить всі компоненти ядра в їх вихідному співвідношенні.
Найважливішими частинами зерна є зародок і висівки. Сутність зерна знаходиться у зародку, так як воно містить багато вітамінів. У висівках ви знайдете харчові волокна і мінерали, такі як магній, залізо. Ендосперм містить крохмаль і білки.
Більшість рецептів хліба з цілісної пшениці містять борошно, воду, сіль і дріжджі.
Під час приготування білого хліба висівки видаляються разом з вітамінами і мінералами, з яких вони складаються. Залишається ендосперм, містить білки (включаючи глютен) і крохмаль. Крохмаль з високим вмістом калорій і використовується як легко доступної енергії, яка швидко розпадається в організмі, перетворюючись на цукор і жир. Тому, можна з упевненістю сказати, що цільнозерновий хліб набагато корисніше білого.
Категория: Здоровье