Який продукт не можна давати маленьким дітям?
Опубликованно 01.08.2020 21:40
З раціону маленьких дітей рекомендується виключити доданий цукор, так як він підвищує ризик розвитку ожиріння і хронічних захворювань. Такі рекомендації випустила Американська експертна комісія з дієтичним посібникам (Dietary Guidelines Advisory Committee). Вперше цей документ увійшли рекомендації і для дітей грудного віку. Його огляд цього опублікований CNN.
За словами фахівців, батьки повинні уникати доданого цукру в раціоні дитини, тому що він достовірно пов'язаний з розвитком ожиріння у дітей і наступними хронічними захворюваннями. Документ також наголошує, що доданий цукор не потрібно для розвитку дітей.
Доданим називають цукор, що додається в продукти під час їх приготування. Тобто, мова йде не про тих сахарах, які природно містяться в продуктах. Продукти з доданим цукром зазвичай бідні поживними речовинами – в них багато «порожніх» калорій.
«Яблука і апельсини містять цукор, але вони також дають клітковину і поживні речовини. Цукор є і в материнському молоці, але в ньому також багато компонентів, які підсилюють імунітет і борються з інфекцією, і відмінна комбінація жирів, білків, вуглеводів і вітамінів, які потрібні дитині», - повідомив CNN Стівен Абрамс, голова комітету з харчування Американської академії педіатрії (American Academy of Pediatrics).
В якості прикладу напою, який не рекомендується давати маленьким дітям, Абрамс привів фруктовий сік. Він підкреслив, що його поживна цінність відрізняється від цінності цілого фрукта, тому фрукти їсти можна, а пити сік з них – не варто.
За словами фахівця, у віці 1-3 років дитина повинна випивати не більше 120 мілілітрів цього напою.
Експертна комісія виділила п'ять видів продуктів, з якими діти отримують близько 70% доданого цукру. Це підсолоджені напої, десерти і солодкі перекуси, цукерки, чай з цукром і злакові сніданки.
Для дорослих експертна комісія знизила верхній поріг рекомендованого вживання цукру. Раніше «дозволялося» отримати за його рахунок 10% денних калорій при енергетичної цінності раціону в 2000 калорій. Зараз цей показник впав до 6% (120 калорій). Для порівняння, одна банка цукромісткої газованої містить близько 150 калорій.
Категория: Здоровье