Треба знати кожному: продукти, що містять йод
Опубликованно 08.08.2020 21:45
Літо багате на свіжі овочі, фрукти, ягоди, зелень. Саме час задуматися про те, що б заповнити весняний дефіцит вітамінів і мінералів. Дуже важливо, щоб достатня кількість корисних вітамінів і мікроелементів приходило до нас з їжею.
Життєво важливим мікроелементом, який допомагають нам бути бадьорим, активним, уважним, є йод. Йод сприяє хорошому функціонуванню щитовидної залози. Дефіцит йоду викликає втому, млявість, депресію та інші неприємні наслідки. Не допустіть їх!
Ми підготували добірку продуктів, які багаті йодом і які тепер, можливо, будуть частіше присутніми у вашому раціоні.Продукти, що містять йод
• Печінка тріски
Це чемпіон за вмістом йоду: всього в 100 грамах цього цінного продукту міститься 370 мкг йоду, що в 3 рази більше добової норми.
• Фейхоа
Цей невеликий за розміром плід містить майже стільки ж йоду, скільки печінка тріски (300 мкг в 100 грамах). Його рекомендується вживати у свіжому вигляді, розтерши з медом або цукром.
• Морська і річкова риба, морепродукти
Велика кількість йоду міститься в мідіях, кальмарах, креветках, всіх видах червоних риб, скумбрії і оселедця (від 100 до 300 мкг).
• Морські водорості
Наприклад, одна порція норі (~10 м): до 4 500 мкг (3000 % денної потреби йоду).
• Креветки
Більшість морепродуктів відрізняється високим вмістом йоду, але саме креветки є чи не єдиним джерелом потужного антиоксиданту астаксантина. Він не тільки ефективно бореться з вільними радикалами, але і покращує роботу мозку і центральної нервової системи.
• Морська капуста
Вона ідеально підійде тим, хто худне, так як містить всього 25 калорій на 100 грамів. Крім того, 300 мкг в 100 грамах — це більше добової норми у два рази!
• Журавлина
Ця кисла ягода містить велику кількість антиоксидантів, а також вітамінів і мінералів. Особливо журавлина багата вітамінами. З в. До і йодом. Додавайте її в випічку, салати і соуси — і добова норма йоду буде забезпечена.
• Чорнослив
5 штучок чорносливу в день — це не лише 10% добової норми йоду, але і захист від раку, цукрового діабету, ожиріння, зниження рівня холестерину і зміцнення кісток. Крім йоду, цей сухофрукт багатий вітаміном К і бета-каротином.
• Полуниця
У невеликій чашці полуниці міститься 10% добової норми йоду. Але навряд чи ви обмежитеся однією чашкою цієї смачної ягоди, так що нестача йоду не загрожує. Крім того, полуниця зміцнює імунітет, регулює кров'яний тиск і знижує рівень "поганого холестерину".
• Картопля
Багато намагаються уникати картоплю з-за великого вмісту крохмалю, але не варто відмовлятися від нього зовсім. Адже в одній середньої картоплині міститься майже половина добової норми споживання йоду! Крім того, овоч багатий залізом, фосфором, кальцієм і цинком, які в сукупності сприяють поліпшенню здоров'я кісток.
• Індичка
Гарна заміна звичайному курячому м'ясу. В 100 г. продукту: 34 мкг йоду (23% щоденної потреби).
• Квасоля біла
Боби володіють низьким глікемічним індексом і містять велику кількість клітковини і білка. Біла квасоля багата магнієм, міддю, цинком, фолієвою кислотою і йодом — в 100 грамах квасолі міститься трохи більше 30 мкг.
• Сир
З усіх сортів сиру найбільша кількість йоду міститься в сирі Чеддер. У 30 г міститься 8% щоденної потреби.
• Йогурт
Один стакан йогурту покриває 58% рекомендованої добової потреби йоду.
• Йодована або морська сіль
1 г продукту містить 77 мкг (52% добової потреби).Рекомендоване щоденне кількість вживання йоду
Вікова група, кількість йоду в день (мкг) Діти (1-8 років) — 90 Діти (9-16 років) — 120 Дорослі — 150 Вагітні жінки — 220 Годуючі матері — 290
*У відповідності з Ізраїльським і Американським харчовими раціонами
Цікаво:
- Йод є природним хімічним елементом. Він природно присутня в деяких продуктах харчування і доступний, як харчова добавка.
- Йод необхідний для нормального функціонування щитовидної залози, особливо до і під час вагітності, а також у годуючих матерів для нормального розвитку мозку у плода і новонародженого.
- Щитовидна залоза визначає, з якою частотою буде битися серце, скільки з'їденої їжі відкладеться у вигляді енергетичного запасу, а скільки — у вигляді жиру, буде людина мерзнути в холоду чи ні.
- Ефективним методом профілактики нестачі йоду є заміна звичайної солі на сіль, збагачену йодом, не збільшуючи при цьому кількість споживаної солі.
Фактори, які заважають засвоєнню йоду:
Деякі продукти містять речовини, які перешкоджають засвоєнню йоду, тому не варто вживати їх разом з вищевказаними.
• Соя• Насіння льону• Сира капуста кочанна і брокколі• Дуже хлорована вода.
Заморожування та інтенсивна термічна обробка знижують кількість йоду в продуктах на 40-60%. Якщо поповнення добової норми йоду за допомогою їжі неможливо, експерти радять приймати містять йод харчові добавки, проконсультувавшись перед цим з лікарем.
Будьте здорові!
Фото: pixabay.com, 1zoom.meПоділитися Підписатися Підписатися теги: здоров'я харчування
Аня Лях журналіст
Категория: Здоровье