Глютен: що це таке, чим шкідливий і чому його всі уникають


Опубликованно 11.08.2020 06:00

Глютен: що це таке, чим шкідливий і чому його всі уникають

Ми вже розповідали про кращих детокс-продуктах і ділилися з вами надихаючими instagram-акаунтами про здорову їжу. На цьому цикл корисних статей не закінчується.

Сьогодні ми вирішили висвітлити тему, навколо якої постійно ведуться суперечки. Про те, що таке глютен, чим він небезпечний, в яких продуктах міститься і може нашкодити нашому організму — читайте в нашому матеріалі.Що таке глютен?

Глютен — білок, який знаходиться в сім'ях більшості злакових культур (пшениця, жито, овес і ячмінь). В сухому вигляді він безбарвний і не має смаку, але при додаванні води стає сіруватим і по текстурі нагадує клей (звідси ще одна назва — клейковина).

Саме завдяки глютену борошно, змішане з водою, перетворюється на еластичне і пружне тісто, що має велике значення в хлібопекарській промисловості.Користь і шкода глютену

Глютен представляє особливу небезпеку для людей з генетичною схильністю і індивідуальною непереносимістю цього білка. Таке захворювання називається целіакія. Незважаючи на те, що воно зустрічається у 1% людей, за статистикою, кожен третій виявляє ті чи інші ознаки глютеновою непереносимості. У хворих на целіакію погіршується робота кишечника і різко знижується імунітет: імунна система розпізнає глютен як чужорідний білок і починає з ним активно боротися, вражаючи стінки тонкого кишечника. На щастя, цього можна уникнути, повністю виключивши продукти, що містять глютен (вилікувати целіакію поки що неможливо).

Щоб дізнатися, чи є у вас непереносимість глютену, досить прибрати з раціону продукти, в яких він міститься. Через 10-14 днів, коли мікрофлора кишечника повністю відновиться, знову поверніться до глютеносодержащим продуктів. По реакції організму ви відразу зрозумієте, чи є у вас підвищена чутливість до таких продуктів чи ні.



Категория: Здоровье